fbpx

Free standard shipping within the US on orders over $30 (otherwise shipping is $5). 

Japansk mat: Umeboshi – Otippat gott

Umeboshi, Japanese pickled plum

Ume är en sorts plommon eller aprikos, som man i Japan äter som en sur och salt snack, umeboshi. Första gången jag smakade umeboshi var när jag pluggade i Sverige och delade kök med Mari, som var utbytesstudent från Sapporo i Japan.

En kväll tog hon fram en påse och frågade mig om jag inte ville smaka på den japanska specialiteten, som hon hade tagit med sig hemifrån. De små bruna klumparna såg inte särskilt aptitretande ut, men jag tänkte att det inte kunde skada att smaka, så jag tog en i munnen. En explosion av salt och surt fyllde min mun och de första sekunderna fick jag kämpa för att inte spotta ut allt igen.

När mina smaklökar hade återhämtat sig från den första chocken uppstod dock en mer nyanserad bild av en komplex smak, fylld med umami, som faktiskt var ganska gott. Nästa gång Mari fick umeboshi-leveranser hemifrån behövde hon därför inte fråga två gånger om jag ville smaka, och idag är umeboshi en av de saker jag alltid köper med mig när jag själv besöker Japan.

Man kan äta umeboshi som snack, och det sägs att de är riktigt bra mot baksmälla. Annars smakar umeboshi också bra tillsammans med ris eller som krydda i såser och marinader. Otippat gott!

Welcome to Mitzie Mee, a website about food, travel, beauty, and wellness.  

Mitzie Mee Shop

Let's keep in touch!

Sign up for my weekly newsletter and get all the latest blog posts about New York City straight to your inbox every Sunday along with special offers, deals, and news from my shop.

I don’t spam! Read my privacy policy for more info.

LET’S KEEP IN TOUCH!

Sign up for my weekly newsletter and get all the latest blog posts about New York City straight to your inbox every Sunday along with special offers, deals, and news from my shop.

I don’t spam! Read my privacy policy for more info.