fbpx

Free standard shipping within the US on orders over $30 (otherwise shipping is $5). 

Opskrift: Lussekatter – Svenske safranbrød

Svenske lussekatter, opskrift

Forleden dag kom kvinderne (=Rikke og jeg) for alvor tilbage i køkkenet. Rikke bagte leverpostej og rugbrød, mens jeg lagde an til en ordentlig ovnfuld lussekatter. Lussekatter er en slags safranboller, som man spiser op til jul i Sverige. De smager bedst rygende varme, direkte fra ovnen, men de kan godt blive lidt kedelige, hvis de får lov at ligge nogle dage, så jeg plejer ikke at bage flere, end jeg kan spise eller skille mig af med på anden måde samme dag.

Som de fleste andre i Sverige putter jeg altid lidt Kesella (kvark fra Arla) i mine Lussekatter, da det i mange år har været logik for husmødre, at Kesella gør lussekatterne mere saftige. I år har der dog været heftig debat i Sverige om hvorvidt det rent faktisk er tilfældet, eller om der blot er tale om en myte, baseret på et velgennemført PR-trick fra Arlas side. At dømme efter diverse ekspertudtalelser, virker det mest som om, det er det sidste, der er tilfældet, men når man som jeg altid har bagt lussekatter med Kesella, så skal der altså mere til end et par vise kagemænd, for at rokke ved min tro på Kesellas mirakelegenskaber når det gælder lussekatter. Det er jo næsten det samme, som at fortælle et barn at julemanden ikke findes!

Lussekatter ca. 20 stk.

Lussekatter er svenske safranbrød, som man typisk bager op til jul. De smager bedst lige fra ovnen, men hvis man pakker dem godt ind, holder de sig friske i flere dage.

3dl mælk

100g smør

150g kvark

25 g gær

0,5 g safran

½ tsk. salt

1 dl sukker

1 æg

13 dl hvedemel

æg til pensling

Rosiner til dekoration.

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mælken og varm blandingen op til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i blandingen og tag gryden af varmen.

Tilsæt salt, sukker og safran.

Hæld blandingen over i en skål og rør kvarken i. Pisk ægget let med en gaffel og rør det i blandingen.

Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Dejen skal være ret lind, og det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at anvende det hele.

Ælt dejen et kvarters tid til den er jævn og smidig. Stil den derefter til hævning i 1 time.

Ælt dejen godt igennem igen.

Tag en portion dej på størrelse med en lille bolle og rul den til en ca. 20cm lang pølse. Form pølsen til et ”S” med ekstra krusedulle på enderne, lidt som en minisnegl i hver ende (se billederne nedenfor). Man kan presse lussekatten lidt flad, så den ikke bliver så høj.

Fortsæt sådan til dejen er brugt.

Lad lussekatterne hæve på bagepladen i 20 minutter.

Pensl lussekatterne med æg og dekorer med rosiner. Man kan også putte rosiner i selve dejen, hvis man kan lide det.

Bag lussekatterne i ca. 10 minutter ved 200 grader i varmluft ovn (almindelig ovn 225 grader). Bagetiden er afhængig af størrelsen. Hvis man har lavet store lussekatter (større end en almindelig dansk bolle), så skal de have lidt længere tid.

En anden god opskrift her til jul er mine dadelkugler med kokos, mandler og chokolade

Har I lyst til mere svensk jul? Så læs mit indlæg om vores besøg på julemarkedet Jul på Liseberg i Göteborg

Welcome to Mitzie Mee, a website about food, travel, beauty, and wellness.  

Mitzie Mee Shop

Let's keep in touch!

Sign up for my weekly newsletter and get all the latest blog posts about New York City straight to your inbox every Sunday along with special offers, deals, and news from my shop.

I don’t spam! Read my privacy policy for more info.

LET’S KEEP IN TOUCH!

Sign up for my weekly newsletter and get all the latest blog posts about New York City straight to your inbox every Sunday along with special offers, deals, and news from my shop.

I don’t spam! Read my privacy policy for more info.